Nauka gotowania do użytku ludu polskiego

e-sklepik » Książki

Cena:0.00
PRODUKT NIEDOSTĘPNY

144 strony,
pełen kolor,
sztywna okładka,
10 zdjęć

Wznowienie książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" wydanej przez Wiktora Kulerskiego jako dodatek do „Gazety Grudziądzkiej” z 1915 roku. Książka jest zbiorem przepisów kulinarnych podzielonych na 13 rozdziałów. Rozpoczyna się ogólnymi uwagami i poradami dotyczącymi gotowania, higieny i smaku, w kolejnych rozdziałach są przepisy na przygotowanie poszczególnych potraw (m.in. zupy, sosy, mięsa, ryby), a także wskazówki dotyczące obróbki mięsa. Przedstawiona kuchnia jest na ogół prosta, ale jednocześnie bardzo zróżnicowana i urozmaicona. Opisano w niej cały szereg mięs, warzyw i ziół oraz przypraw, które dziś już praktycznie wyszły z użycia, a dawniej były specjalnością lokalnej kuchni (króliki, gołębie, stokfisz, jarmuż, brukiew, soczewica itd.). Obok znanych potraw regionalnych są także zapomniane makiełki, zupa czekoladowa, kminkowa, lekkie polewki, różne rodzaje kiszek, pasztetów i kiełbas, pierogi. Poza tym przedstawiona jest cała seria porad dotyczących tradycyjnej kuchni i naturalnych produktów. Charakterystyczne cechy dla kuchni grudziądzkiej to mnogość i zróżnicowanie potraw z ryb, drobiu i cielęciny, duża ilość lekkich zup i najróżniejszych potraw postnych.

Opracowanie to jest tekstem oryginalnym, w przeciwieństwie do większości wydawanych wówczas książek kucharskich nie jest kopią lub kompilacją innych dzieł, ale zbiorem oryginalnych receptur nadesłanych na konkurs kulinarny ogłoszony przez W. Kulerskiego.